Legg fjellinordvest til favoritter      Legg denne siden til favoritter      Fjellinordvest som startside      Skriv ut denne siden      

Medlemmer: 585
Artikler: 308
Nettlinker: 48

LOGIN


Glemt passordet?
Ikke medlem? Bli medlem!
Forsiden arrow Fjell på Sunnmøre arrow Sunnmøre, oversikt arrow Ørsta arrow Kjerringøyra (1414) og Otålhornet (1312)
Kjerringøyra (1414) og Otålhornet (1312) E-post
Sunnmøre - Ørsta
Skrevet av Svein Myhre   
fredag 11. august 2006
Otålhornet ligger lengst sør på Ørstahalvøya og byr på ei fantastisk utsikt mot Hjørundfjorden og flere av de mest kjente av toppene i Sunnmørsalpane. For å komme ut til dette utsiktspunktet går vi først over Kjerringøyra, mens returen legges langs et sauetråkk høyt over Kvamsetdalen. Jeg gjorde denne turen også for 6 år siden og har ønsket meg tilbake mange ganger, i dag var ventetiden over!

OversiktskartDetaljkart

- Startstedet

Vi kjører over Bondalseidet mot Sæbø fra Ørsta, før Sæbø er det skiltet mot Kvistad. Vi kjører brua over elva og følger grusveien til de øverste gårdsbrukene hvor bomveien opp Kvistaddalen starter. Nesten i enden av veien, på ca 500moh, er det god oppstillingsplass for biler.

- Kjerringøyra (1414)

Vi tar fatt på den merkede stien sørover mot Kvamsetdalen i formiddagssola. Vi kommer opp mot de to Fjellvatna og følger stien som går langs østsiden av disse. Fra det sørligste av vatna finner vi dels merking mot Skår, og følger en svak sti i sideskrått terreng i god høyde over Kvamsetdalen. Lenger sør har vi for lengst fått øye på Hornindalsrokken (1526), og vest for oss dominerer Dukhornet (1412). Det vegeterte underlaget går etter hvert over til ur, og vi kommer opp til skaret mot Maratinden (1320). Ryggen videre sørover mot Kjerringøyra (1414) har mye ur, men er jevnt over lettgått. Toppen nås og utsikten åpner seg for alvor mot øst, Slogen (1564) er en skarp tind fra denne kanten. Bak oss har vi lenge nytt synet av Skårasalen (1542) og den taggete eggen av Kvistadkjerringer. Likevel er det Jakta (1588) som stjeler det meste av oppmerksomheten, med sin dominans i øst. Men utsikten skal bli enda bedre.

Panoramabilde fra Kjerringøyra (1414)

- Otålhornet (1312)

Etter ei god matpause legger vi i vei videre sørover mot Otålhornet (1312). Vi holder for det meste fjellkanten mot øst, og nyter utsikten av fjellene øst for Hjørundfjorden på vei nedover til skaret mellom disse to toppene. Nedstigningen er bratt og det er mye løs stein og grus, men med tiden til hjelp er det uproblematisk. Fra skaret er ura større og fastere, så de gode 100 høydemeterne til topps går raskt unna. Utover mot varden er det spaserterreng i storslåtte omgivelser. Midt i mot ruver Jakta (1588) som en diger koloss, bakenfor er Slogen (1564) og Brekketinden (1578) skarpe fjell – og da spesielt Slogen med sin fullendte tindeform. Og nordover, langsetter Hjørundfjorden, ser vi skarpe og velkjente Sunnmørsalper på rekke og rad.

På vei mot toppen av Kjerringøyra (1414)Ruvende omgivelser på Otålhornet (1312)Utsikt over Hjørundfjorden fra Otålhornet (1312)

- Spennende rute på returen

Etter å ha nytt den flotte utsiktstoppen ei god stund må returen påbegynnes. Vi går sørover i retning Nessethornet (1089) som er et flott utsiktspunkt ned mot bygdene innerst i fjorden. Men vi går ikke utom dit nå, vi holder høyden og går over i vestsida av Kjerringøyra (1414) på ca 1100moh. Stien er godt synlig til å begynne med, men blir gradvis svakere jo lenger inn i fjellsida vi går. Det er sideskrått og bratt, og noen steder er det også luftig og noe utsatt, så ruta er ikke å anbefale dersom det vegeterte underlaget er vått/sleipt. Ved ei markert renne mister vi stien et lite øyeblikk, men finner den igjen noe høyere oppe. Etter å ha fulgt stien i vestsida ca 0,5-1km forsvinner den helt, men da er terrenget ikke brattere enn at vi kan gå helt ned i Kvamsetdalen nord for vann 575. Den siste timen tilbake til Kvistaddalen går langs den merkede stien forbi Fjellvatna.

1.jpg1.jpg1.jpg1.jpg
1.jpg1.jpg1.jpg1.jpg
1.jpg1.jpg1.jpg1.jpg
1.jpg1.jpg1.jpg1.jpg
1.jpg1.jpg1.jpg1.jpg
1.jpg1.jpg1.jpg1.jpg
1.jpg1.jpg1.jpg1.jpg
1.jpg1.jpg  


Relaterte sider:

Kun påloggede medlemmer kan skrive kommentarer.
Er du ikke registrert som medlem, kan du gjøre dette via menyen til venstre.
  Ingen kommentarer

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved